sâmbătă, 5 februarie 2011

Traditii..


In fiecare an, de Sfantul Vasile, în centrul comunei Paunesti, are loc o prezentare a unor costume si masti infricosatoare, acestea fiind purtate de localnici. Mascatii au legate la brau talangi uriase si zgomotoase, despre care se spune ca alunga atat spiritele rele, cat si anul vechi care si-a dat ultima suflare cu o zi in urma.
Atat tineri, cat si oameni mai in varsta care in tinerete au mai fost mascati, defileaza pe platoul comunei, imbracati in haine  rupte, pictate, cusute cu tot felul de accesorii stranii, cu mesaje ironice legate de criza, de conducatori ai tarii, care fac haz de necaz in ziua de Anul Nou. Ei pot fi  acompaniati de animale impaiate, precum vulpi, sau de animale moarte, cum ar fi gaini.
Specifica acestui obicei este masca traditionala, etajata pe un cadru de lemn inalt de aproape un metru si purtata pe cap de catre localnici. Aceste masti traditionale sunt impodobite cu blanuri de oaie sau capra, pe cand alte masti au ori o icoana in mijloc, ori diferite poze, sau sunt decorate cu motoci din lana.

Se spune ca aceasta traditie a mascatilor este veche de sute de ani, incat nici cei mai batrani dintre sateni nu-si aduc aminte care a fost inceputul ei. Mascatii, dar si oamenii veniti pentru a-i admira, arunca orez si grau in multime, sau in cunoscutii din multime, urand “La multi ani!”.
Tot acest eveniment se scalda in zgomot, incantare, bucurie, in cele mai bune ganduri si impresii.
Ceea ce este trist este ca modernitatea a degradat traditia. Mastile traditionale mostenite din stramosi, facute de mestesugari priceputi, au fost inlocuite cu masti de plastic, cumparate din magazine, iar carele, carutele cu boi au fost inlocuite cu masini, tractoare, ATV-uri.
Privind partea fericita, ne bucuram ca traditia inca se  pastreaza, ca de fiecare An Nou auzim zgomotul infricosator, dar si ca ochii ne sunt bucurati de parada mascatilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu